Bralna značka za starše

»Kdor bere, tudi misli. Kdor misli, bere.

V času, ko menda bralna pismenost pada, bralne navade pa usihajo,

je še toliko bolj pomembno, da vzgoja bralcev postane naša skupna zaveza.«

(Bojan Švigelj, glavni urednik Založbe Mladinska knjiga)

 

Spoštovani starši!

Na šoli že več let izvajamo bralno značko za starše. Ideja se je porodila ob razmišljanju, kako povečati zanimanje naših učencev za branje, in skrbi za razvoj bralne kulture nasploh. Tako smo se odločili, da tudi starše, tako kot delavce šole, povabimo k branju ter z zgledom otrokom pokažemo, da je branje prijetna in koristna dejavnost. Veseli smo, da se število sodelujočih iz leta v leto veča, seveda pa si želimo, da bi nas bilo še več in bi branje postalo še ena skupna aktivnost otrok, staršev in delavcev šole. Zato vas, spoštovani starši, tudi v tem šolskem letu srčno vabimo, da se nam pridružite pri branju, s katerim bomo uradno pričeli v mesecu oktobru.

K branju za bralno značko ste starši vabljeni tudi v šolskem letu 2018/19.  Prijavite se lahko osebno v šolski knjižnici ali prosite vašega otroka, da obišče knjižnico in vas prijavi. Ob prijavi boste prejeli zloženko, na katero boste po vsaki prebrani knjigi zapisali avtorja in naslov knjige ter po želji kratko vsebino, misel, citat … Bralna značka bo potekala do meseca junija in v tem času boste morali prebrati štiri knjige. Oblikovali smo seznam priporočenih knjig, ki je sestavljen glede na našo knjižno zbirko mladinske literature. Seznam ni obvezujoč, zato boste starši lahko brali tudi knjige z domačih knjižnih polic ter splošnih knjižnic. Če se boste odločili, si boste knjige lahko izposodili tudi v naši knjižnici – knjige si bodo izposodili vaši otroci.

Dragi starši, resnično bomo veseli vašega odziva. To bo še en skupni korak, ki ga bomo naredili z željo, da poleg uspešnih učencev vzgojimo tudi bralce za vse življenje.

 

»Če se bomo lotili branja ali pripovedovanja, se ga bomo najbrž zaradi otrok.
Vendar sem prepričana, da bo hkrati blagodejno tudi za nas.
Morda bomo sčasoma opazili, da lažje najdemo prave besede za tisto, kar bi radi povedali.
Morda bomo začutili, da naša domišljija spet leti na lažjih krilih.
Morda bomo skozi skupni potep v pravljične svetove prebudili drugačen odnos
med sabo in otrokom.
Morda bomo s pravljicami vnesli več miru v otrokovo in tudi v svoje življenje.
Morda bomo v njih našli zrno modrosti tudi zase, za svoj vsakdan.«
(Anja Štefan)

Maja Vačun, šolska knjižničarka