Bralni klub 2018-19

V šolskem letu 2018-19 se bomo delavke našega zavoda že četrto leto srečevale v bralnih klubih. Veseli nas, da se število članic iz leta v leto povečuje – letos se je k druženju prijavilo kar 22 delavk.

 

Naše prvo srečanje smo izvedle v torek, 25. 9. 2018, ko smo se družile ob knjigi in s knjigo Lepotica s pomarančami, avtorja Josteina Gaarderja. Članice kluba smo ob podoživljanju predhodno prebrane vsebine in ob na srečanju ponovno branih izbranih odlomkov razpravljale o bivanjski tematiki in na nek način tudi problematiki, s katero nas avtor v zgodbi sooča in nas nevsiljivo opozarja, kako pomembno je izkoristiti čas za življenje in v življenju, ki nam je dano le enkrat in to tukaj in zdaj.

Zgodba nam postavlja tudi številna vprašanja, ki si jih sami le redko ali pa morda celo nikoli ne zastavimo, npr. “Kaj je čas?”, “Kaj je človek?”, “Kdo smo mi, ki živimo tukaj?”, “Kaj je življenje – ta velika pravljica, ki jo vsakdo izmed nas doživi samo za čisto kratek čas?« … Tudi zaradi teh je bilo zgodbo vsekakor vredno prebrati.

 

»Nikar ne govori, da narava ni čudež. Ne pripoveduj mi, da svet ni pravljica. Kdor tega ne razume, morda ne bo nikoli razumel, vse dokler pravljica ne bo že skoraj končana. Takrat dobi človek namreč zadnjo priložnost, da si z oči odtrga plašnice,

zadnjo priložnost, da si presenečeno pomane oči, zadnjo priložnost, da se preda čudežu, od katerega se poslavlja in ki ga zapušča …

Nihče se še ni v solzah poslovil od Evklidove geometrije ali periodičnega sistema. Nihče ne toči solz, ker bo prekinil zvezo z internetom ali poštevanko.

Poslavljaš se od sveta, od življenja, od pravljice. In poslavljaš se od majhne izbrane skupine ljudi, ki jih imaš resnično rad.« (Gaarder, 2005, str. 114)

 

Z dogodkom sodelujemo tudi v projektu Nacionalni mesec skupnega branja: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/dogodek/373/

 

Naše naslednje srečanje bo v mesecu novembru, izbrale pa smo knjigo Marka Haddona: Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa.

Srečanja bralnega kluba v preteklih šolskih letih