Mednarodno sodelovanje

Od torka, 14. 11., do nedelje, 19. 11. 2017, je 33 otrok v okviru projekta mednarodnega sodelovanja med OŠ Selnica ob Dravi in OŠ Dositej Obradović obiskalo svoje vrstnike v Novem Sadu. Mnogi so že med seboj spletli dobra prijateljstva, zato so bivali pri že znanih družinah. Tudi učenci, ki so bili prvič pri vrstniku, so se dobro vključili v novo okolje.

Tudi tokrat so gostitelji pripravili zanimiv program. Na šolskem hodniku so otroci s poslikavami ustvarili čudovit zid prijateljstva, vključeni pa so bili tudi v druge delavnice in aktivnosti. Pomerili so se v nogometu, se preizkusili v poligonu, kvizu, pantomimi, se učili v jezikovni delavnici, izdelovali knjižna kazala, nakit, pekli kifeljčke in se zabavali na plesu v šoli.

Tudi ekskurzija v Idvor in Kovačico je učence pritegnila. Obiskali so namreč rojstno hišo in muzej Mihajla Pupina, Galerijo naivne umetnosti, kjer so se tudi sami vključili v delavnice, ter  Nemčkov muzej ročno izdelanih violin.

OŠ Dositej Obradović vsako leto obeleži rojstni dan šole s kulturno slovesnostjo, v katero so se tokrat kot nastopajoči vključili tudi naši učenci. Ravnateljici Jožici Ozmec je ravnatelj Stanimir Paunić poklonil ključ kot simbol dobrega sodelovanja in prijateljsko odprtih vrat.

Učitelji obeh timov smo izmenjali izkušnje na strokovnem srečanju, hkrati pa smo strokovni delavci naše šole predstavili analizo ankete o njihovem zadnjem obisku pri nas, nekaj projektov (UNESCO, Evropsko leto kulturne dediščine, POŠ) in jih povabili k sodelovanju v projektih. Povabilu so se z navdušenjem odzvali.

To je bila že peta mednarodna izmenjava med šolama. Zaradi pozitivnih rezultatov opravljene ankete in pobude otrok smo načrtovati naslednji obisk vrstnikov iz Srbije pri naših učencih še v tem šolskem letu. Od 9. 5. do 14. 5. 2018 je 34 selniških osnovnošolcev, učencev 4.–9. razreda, sprejelo v svoje domove 39 vrstnikov iz Novega Sada.

V četrtek in petek smo v dopoldanskem času načrtovali aktivnosti v šoli. Prvi dan obiska je bil namenjen športnim aktivnostim, ki smo jih popestrili še z odhodom v avstrijski Gamlitz. V Motorikparku je otrokom na voljo 30 postaj, na katerih so se lahko odlično razgibali, hkrati pa so se zabavali in sprostili. Lep sončen dan so izkoristili tudi za kopanje v jezeru.

S petkovim kulturnim dnem smo se vključili tudi v projekt Leto evropske kulturne dediščine. Raznovrstne vsebine in zanimivo delo sta omogočala primerjavo običajev, praznikov, hrane, plesa, glasbe … Ta dan sta likovna pedagoga obeh šol izkoristila tudi za podelitev priznanj učencem, ki so se najbolje odrezali na skupnem natečaju obeh šol pod naslovom Poustvarjanje naive. Popoldan je bila za učence v šoli čajanka.

Soboto in nedeljo so učenci preživeli v krogu družin. To je bil že tretji obisk otrok iz Srbije pri nas in vselej so se družine izkazale kot prvovrstne gostiteljice. Zavedamo se, da je velika odgovornost sprejeti v svoj dom še enega »družinskega člana« (pet družin je sprejelo celo dva), zato smo za gostoljubnost staršev učencev naše šole neizmerno hvaležni vsi, ki v tem projektu sodelujemo. Posebno lepa in vseživljenjska izkušnja pa je to tudi za otroke, ki se v ta projekt vključijo. Nekateri  med njimi so tudi zapisali nekaj misli:

  • Lahko bi trajalo malo dlje.
  • Zakaj čas prehitro mineva?
  • V soboto in nedeljo smo se veliko družili.
  • Zelo lepo je bilo v Avstriji, ko smo se kopali.
  • Z vrstnico sva se dobro razumeli. Veliko sva se pogovarjali, smejali in se učili slovenščino in srbščino.
  • Od 6. razreda so nam polepšali šolske dni. Večkrat se spomnim stvari, ki so nas jih naučili, vzdevkov, ki so nam jih dodelili.
  • Super je bilo!
  • Žalostni smo, ker so odšli. Upamo, da se bomo še videli.
  • Bilo mi je všeč in komaj čakam, da se spet vidimo. Drugo leto bom zopet šla v Srbijo.

 

Božena Kreuh in Daniela Bugarin, koordinatorica projekta