Unesco – Generalni zbor otrok 2022

Devetošolka Lana Rihter se je udeležila Generalnega zbora otrok 2022. Potekal je od 12. do 16. 9. v mestu Billund na Danskem, ki je razglašeno za »mesto otrok« (Capital of Children).

Generalna skupščina otrok je skupščina otrok z vsega sveta. Na generalni skupščini otroci in mladi sodelujejo pri pripravi in sprejemanju manifesta, ki ga nato v živo in javno predstavijo in predložijo svetovnim voditeljem.

Lana se je z drugimi otroki skupine E od meseca aprila do junija udeleževala izobraževanj, kjer so otroci raziskovali ter izmenjevali svoje izkušnje in ideje v povezavi s pravico otrok do izobraževanja. Ta izobraževanja so potekala na daljavo, največkrat ob sobotah, ob tem pa so otroci oblikovali tudi manifest, slovesni razglas, v katerem so predstavili svoje skupne poglede na svetovne izzive in svoje rešitve za svet. Manifest so predstavili na javni prireditvi 15. 9. 2022, dogodek pa si lahko ogledate na spletni strani https://capitalofchildren.com/assembly/.

Lana je o sodelovanju povedala:

»Najbolj všeč mi je bilo, da sem spoznala otroke, s katerimi sem se družila na daljavo. Posebno vez sem spletla s predstavnico Avstrije, s katero bova poskušali ohranjati stik. Spoznala sem veliko zanimivih in čudovitih otrok ter njihove zgodbe z »drugačnega« sveta, kot ga poznam sama. Komunicirali smo v angleškem jeziku, s čimer sem še utrdila in nadgradila svoje znanje angleščine, veliko pa smo imeli tudi delavnic, kjer smo predstavljali svoje poglede in izkušnje o ureditvi sveta ter podajali lastne ideje o izboljšanju. Tako smo pripravili manifest in želimo si, da bi mu prisluhnilo čim več svetovnih voditeljev. Bilo je preprosto nepozabno in upam, da še dobim kdaj takšno priložnost.«

Lana se je za sodelovanje odločila na pobudo mentorice Urške Breznik in vabilo nacionalnega UNESCO koordinatorja ter slovenskega veleposlaništva na Danskem. Na srečanju v Billundu je tako spoznala tudi slovenskega veleposlanika na Danskem.

Spletla so se nova prijateljstva, tako Lana kot mentorica Urška pa sva se domov vrnili z nepozabno izkušnjo – tako na izobraževalnem kot družabnem področju. Obe sva se poizkusili v učenju skozi igro z namenom, da okrepiva svojo vlogo kot državljanki sveta.

Urška Breznik, mentorica