Skrb za zdravo prehrano

Prehrana otrok je naložba v zdravje ne samo otroka temveč tudi njegove družine in posledično lokalne skupnosti. Zavedamo se, da je prehrana otrok v rokah odraslih, zato se jo trudimo po najboljših močeh približati smernicam uravnotežene prehrane. V šolski kuhinji v okviru danih možnosti dnevno pripravljamo zajtrk, dopoldansko in popoldansko malico ter kosilo. V skladu z učnimi načrti posameznih predmetov ter z različnimi drugimi projekti, ki jih izvajamo na šoli skozi šolsko leto, približamo zdrav način prehranjevanja ter pridelavo in predelavo živil učencem tudi na drugačen, bolj zanimiv način.  

  1. Sodelovali bomo v evropskem projektu Šolska shema, ki ga financira Evropska skupnost, in izvajali z njim povezane dejavnosti. Otrokom s pomočjo šolske sheme enkrat ali dvakrat tedensko ponudimo dodaten obrok sadja in zelenjave ter mleka ali mlečnih izdelkov.   
  2. Tretji petek v mesecu novembru (15. 11. 2024) bomo sodelovali v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk oz. Dan slovenske hrane. Zajtrk v tem dnevu bo sestavljen iz domačih tradicionalnih jedi, kot so črni kruh, mleko, med in jabolko. Vsa živila bodo slovenske pridelave iz najbližje okolice. V letu 2024 je sloga dogodka “Zajtrk z žiti, super dan!” zato bomo vse aktivnosti povezali s pridelavo in predelavo žit.   
  3. Vsak tretji petek v mesecu bomo imeli tradicionalen slovenski dan. Za vse obroke (dopoldansko in popoldansko malico ter kosilo) bomo ponudili učencem tradicionalne slovenske jedi.  
  4. Enkrat na teden otrokom pripravimo brezmesni dan.
  5. Pri obrokih izbiramo pusto, manj mastno meso in mesne izdelke.
  6. Pri pripravi hrane se bomo trudili slediti smernicam uravnoteženega prehranjevanja, še naprej bomo zmanjševali količine sladkorja in sol. 
  7. Pri prehrani ne ponujamo sladkanih pijač ali pijač z dodanim sladkorjem ali  industrijsko visoko procesiranih živil.
  8. V šolski kuhinji bomo pripravljali domače sladice in se tako izognili prekomerni količini sladkorja ter odpadne embalaže.  
  9. Povečevali bomo količino zelenjave pri malicah otrok in pri kosilu. 
  10. Redno in skrbno bomo pripravljali dietne obroke za otroke z zdravstvenimi težavami.  
  11. Otroke bomo spodbujali k primernemu uživanju hrane, presoji, koliko hrane zaužijejo, in tako skušali zmanjšati količino odpadne hrane.  
  12. Učenci bodo jedli pri malicah naš, šolski med. Med bomo uporabili pri pripravi raznih sladic, ki jih bomo ponudili tudi gostom na šoli ob različnih priložnostih.   
  13. Pri urah gospodinjstva bomo osveščali učence o pomenu petih obrokov hrane na dan, predvsem zajtrka, dopoldanske malice in kosila ter zdrave, domače prehrane in zdravega načina priprave hrane (kuhamo tudi v konvekcijski pečici).     
  14. Sodelovali bomo na občinski prireditvi Praznik jabolk, kjer učenci vedno znova spoznavajo pomen reka »Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«.  
  15. Obiskali bomo bližnje kmetije ter predelovalce in pridelovalce sadja in zelenjave, prav tako tudi pridelovalce ostalih živil.  
  16. Odzvali se bomo na razpise različnih natečajev z vsebino zdrave prehrane in ob ustvarjanju spodbujali otroke k razmišljanju in udejanjanju le-te.  
  17. Organizatorka prehrane bo v času razrednih ur ozaveščala učence o pomenu zdravega načina prehranjevanja ter pomena izbire živil za otrokovo zdravje in učni uspeh.  

 O zdravi prehrani otrok bomo ozaveščali tudi starše na roditeljskih sestankih, z različnimi zloženkami, preko šolske spletne strani in preko otrok. Ob koncu šolskega leta bomo o zadovoljstvu s šolsko prehrano povprašali učence in starše z anketnim vprašalnikom o šolski prehrani in predstavili analizo.  

Dostopnost