Raziskovalni projekt je usmerjen v spodbujanje uživanja polnozrnatih živil pri osnovnošolskih otrocih preko inovativnih aktivnih oblik poučevanja. Nosilna organizacija projekta je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Živila iz polnozrnatih žit niso pogosto na jedilniku prebivalcev Slovenije, opažamo, da jih pogosto zavračajo tudi otroci in mladostniki. V pouk gospodinjstva v 6. razredu osnovne šole bomo uvedli pedagoško intervencijo in jo povezali z organizirano šolsko prehrano. Polnozrnata živila, ki bodo predmet pedagoške intervencije, bodo učenci srečali tudi na jedilniku v okviru šolske prehrane. V raziskavi bodo sodelovali učenci 6. razreda, organizatorji šolske prehrane in učitelji gospodinjstva eksperimentalnih in kontrolnih OŠ – s primernimi prehranskimi orodji in s pomočjo terenskih sodelavcev bodo ocenili zaužite količine ponujenih polnozrnatih živil.
V projektu bosta sodelovali učiteljica Eva Hartman in organizatorica prehrane Barbara Ozbič Kirijakopulos.